Alapeura Alapeuran tila Historia

Historia

Alapeuran tila

Historiaa

Alapeuran historia ulottuu 1500- luvulle, jolloin v. 1564 Vatiajärven itärannalle Haapavatian kylään asettui uudisasukkaaksi Matti Niilonpoika perustaen Peuran talon. Talo halottiin neljään osaan noin v. 1780. Tätä yhtä neljännestä asutettiin vuoteen 1839, jolloin talo halottiin Mäki-Peuraksi ja Ala-Peuraksi. Tuolloin taloa asui Peuran suku. Nykyisten omistajien suku, isännän isovanhemmat anoppeineen, saapui 1950- luvulla Karjalasta Pihtiputaan kautta Alapeuran tilalle.


Tilalla oli lypsykarjaa 60- luvun loppupuolelle asti. Tuolloin tuotantosuunta vaihtui edellisen isäntäväen aikaan sikataloudeksi. 70- luvun alussa tilalla oli muutaman vuoden ajan aberdeen angus -lihakarjaa.

 

Varsinaisesti lihakarjaa tuli taloon nykyisten isäntäväen tultua isännöimään taloa v. 1990. Tuolloin tilalla oli myös sikoja, mutta 90- luvun lopulla päätettiin keskittyä vain lihakarjan pitoon. Kymmenen vuoden aikana tilalla kasvatettiin sekä sikoja että aberdeen angus -karjaa. Viimeiset siat poistuivat v. 2000. Osansa päätöksessä oli EU-aikaan siirtymisellä sekä vanhalla ja liian pienellä sikalalla, johon ei haluttu investoida.


Tilalla siirryttiin entistä enemmän viljelemään nurmea pitkän viljanviljelyjakson jälkeen. Viljelykiertoa haluttiin monipuolistaa ja pellon kuntoa parantaa nurmella ja karjan kuivalannalla sekä laiduntavilla emolehmillä. Vuodesta 1990 tilan koko on liki kaksinkertaistunut sekä pellon että metsän osalta.