Alapeura Alapeuran Angus Angus-rotu

Angus-rotu

Aberdeen angus


Aberdeen angus on Skotlannista Aberdeenin ja Anguksen kreivikunnista lähtöisin oleva lihakarjarotu. Hyvin samankaltaisiksi jalostetut nupot, mustat karjarodut yhdistettiin aberdeen angus- roduksi 1800 -luvun alkupuolella. Pohjois-Amerikkaan vietiin ensimmäiset angukset 1860 -luvulla ja rotu on sopeutunut hyvin kaikkiin ilmastoihin, aina Alaskasta Australiaan. Aberdeen angus -rotua on jalostettu merkittävästi Pohjois-Amerikassa, jossa se on valtarotu.

 

Angus on vanhin Suomeen tuotu lihakarjarotu. Ensimmäiset aberdeen angukset saapuivat Suomeen v. 1951 Ruotsista. Suomessa angusjalostuksen alkuna pidetään vuorineuvos J.W. Waldenin 1960 -luvun alussa Yhdysvalloista hankkimaa karjaa. Myöhemmin anguksia sekä alkioita ja spermaa on tuotu Suomeen lähinnä Ruotsista, Tanskasta, USA:sta ja Kanadasta.

 

Anguslehmät tunnetaan hyvistä emo-ominaisuuksistaan. Niillä on helpot poikimiset, runsaasti maitoa ja ne huolehtivat vasikoistaan erityisen hyvin. Lisäksi ne ovat varhain sukukypsiä, pitkäikäisiä ja hedelmällisiä, sekä hyviä luonteeltaan. Angussonnit ovat luotettavia astutuskäytössä. Angukset menestyvät vaatimattomissakin olosuhteissa, kuten luonnonlaitumilla tai korsirehuvaltaisella ruokinnalla kuntonsa säilyttäen.

 

Rotu on sarveton eli nupo ja väriltään musta. Rodusta on myös punainen muoto. Punainen väri on rodulla väistyvä ominaisuus, mutta se tulee esiin varsinkin risteytyksissä. Nupous periytyy risteytysjälkeläisiin.

 

USA:n ja Kanadan karjanjalostajien tavoitteena on ollut jalostaa rotua pidempi- ja korkeampirunkoiseksi, nopeakasvuisemmaksi, vähemmän rasvoittuvaksi ja teuraskypsyyden myöhemmin saavuttavaksi. Ko. ominaisuuksia on saavutettu myös Suomessa pohjoisamerikkalaisen eläinaineksen myötä. Varsinkin 2000 -luvulla anguksen kasvu- ja teurasominaisuudet ovat parantuneet huomattavasti Suomessa. Rotu on kehittynyt pienestä rodusta kookkaammaksi ja vähärasvaisemmaksi. Nykyään rotu luokitellaan keskikokoisiin rotuihin.

 

Alusta alkaen rotua on pidetty suuressa arvossa erityisesti lihan laadun ja marmoroitumisen sekä mureuden takia.


Angusliha on tunnetusti mureaa, maukasta ja mehukasta pihvilihaa.